Voor veel mensen zonder die geen tuin hebben is een dakterras de hemel op aarde. Iedereen houdt natuurlijk van een eigen plekje in de buitenlucht en met een eigen dakterras kan jij zelf bepalen hoe dat eruit ziet. Voor feestjes in de zomer met vrienden of een frisse neus halen tijdens de zoveelste quarantaine is een dakterras uitermate geschikt. Niet iedereen kiest ervoor om een dakterras in te vullen als plek waar je met vrienden of familie kan relaxen. Sommige mensen hechten waarde aan een groendak en kiezen ervoor om een sedumdak te installeren. In dit artikel wordt er meer informatie gegeven over de invulling van een dakterras.
Wat is een dakterras?
Een dakterras is heel kort door de bocht een terras op een (plat) dak. Vaak hebben mensen een dakterras in plaats van een tuin en wordt deze ook op die manier ingevuld. Veel huizen in grote steden hebben geen tuin, maar beschikken wel over een dakterras. Niet iedereen kan zomaar een dakterras aanleggen. Net als bij alles zitten er aan het bouwen van een dakterras een aantal regels. In de meeste gevallen moet in Nederland een bouwvergunning worden aangevraagd mocht je een dakterras willen bouwen. Hieronder leggen we deze eisen verder uit.
Wat moet je doen als je een dakterras wil aanleggen?
In grote steden schieten dakterrassen als paddenstoelen uit de grond, maar wat zijn precies de voorwaarden hiervoor? Bij de aanleg van een dakterras moet er eerst altijd een omgevingsvergunning bij de gemeente worden aangevraagd. De tweede stap daarna is het laten maken van een bouwtekening. Hierbij hoort ook een constructieberekening, met een berekening of het dak het aankan. Eveneens moet gelet worden op welke materialen gebruikt worden bij de bouw. Het dakterras moet niet te zwaar worden voor het dak. Dat leidt ons naar de laatste stap, namelijk het dak verstevigen. Als dit allemaal geregeld is, kan er gebouwd worden.
Inrichting van een dakterras
Bij de inrichting van je dakterras moet je op een aantal dingen letten. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de functie die het dak gaat vervullen. Wordt het een ontmoetingsplek voor vrienden of alleen een plaats om te zonnen? De inrichting van het terras begint met de vloer. Je hebt hierin veel keuzes. Je kan voor klassiek hout gaan, maar ook (kunst)gras toevoegen. Daarnaast kan je, als je van veel groen houdt, een aantal planten in een plantenbak polyester toevoegen. Dit geeft een botanische sfeer en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Ten slotte moet je ook nadenken over tuinmeubelen op je dakterras. Hoe bescherm je deze tegen de weersverwachtingen is iets om goed over na te denken.
Hoe lang duurt het aanleggen van een dakterras?
De bouw van een dakterras zal logischerwijs wel wat tijd in beslag nemen. Het scheelt natuurlijk wel of je alles zelf maakt of je een professioneel bedrijf inhuurt om de bouw op zich te nemen. Bij de tweede keus komen daar wel wat extra kosten bij kijken. Voor de gehele bouw van een dakterras moet toch gerkend worden op een aantal weken. Als er ook nog een directe toegang naar het dak gemaakt moet worden, kan het wat langer duren. Ook is de huidige staat van het dak van belang voor de duur van de bouw. Mocht het er erg slecht aan toe zijn, kost het nog wel een week extra.