Na een lange dag hard werken kom je s avonds thuis en wat zie je? Alle lampen hebben de hele dag aangestaan, omdat je luie puberzoon ze niet uit heeft gedaan toen hij naar school ging. Het is toch niet zo moeilijk om de lampen klik aan klik uit te zetten. Naast dat het slecht voor het milieu is om zoveel energie te verbruiken, kost het in de huidige tijd ook echt wat geld. De oplossing is niet zo lastig: automatische verlichting op tijdslot of bij beweging. Wat is precies automatische verlichting en wat zijn de voordelen daarvan?
Wat is automatische verlichting
Automatische verlichting is licht wat pas aangaat als de sensor in het licht beweging detecteert. Het licht gaat vervolgens ook weer vanzelf uit als de sensor geen beweging meer detecteert. Automatische verlichting is al heel erg normaal als buitenlamp om in de nacht de weg door de tuin te kunnen vinden of als afschrikmiddel tegen dieven. Automatische binnenverlichting zoals een calex smart lamp is nog niet zo goed ingeburgerd. Dat is jammer want afgestelde verlichting of automatisch gereguleerde verlichting heeft veel voordelen. Daar zullen we hieronder dieper op in gaan.
Voordelen automatische verlichting
Hierboven werden al kort een aantal voordelen van automatische verlichting gegeven. De situatie dat alle lampen de hele dag hebben aangestaan komt met automatische verlichting niet voor. De sensor reageert namelijk alleen op beweging. Ook kan je de verlichting op afstand via een smartwatch, telefoon of afstandsbediening reguleren. Daarnaast heeft automatische verlichting ook het voordeel dat je in de nacht altijd een automatisch lampje aan hebt. Dit is met name fijn voor oudere mensen die in de nacht nog wel eens uit bed moeten en dan minder kans hebben op een valpartij of het omstoten van spullen.
Zo zorg je voor goede verlichting in huis
Bij de inrichting van je huis zijn veel dingen van belang. Een heel belangrijk aspect is wel de verlichting van je huis. Dit kan sfeer creƫren, maar ook zeker verpesten. Daarom zijn een aantal dingen van belang voor een goede verlichting binnen je huis. De eerste is dat je rekening moet houden met natuurlijk licht. Maak gebruik van de ramen in je huis. Dit natuurlijke licht valt vaak mooi binnen en geeft een huishoudelijk gevoel. Daarnaast moet je een goede basisverlichting hebben als aanvulling op het natuurlijk licht. Ga hier niet te ver in en verlicht niet elke centimeter van je woning. Dit zorgt er alleen maar voor dat het ongezellig wordt in je woning.
Hoe maak ik een goed lichtplan?
Stap 1 van een lichtplan is het maken van een goede plattegrond. Je moet weten waar alles staat in je huis, waar veel of weinig ramen zitten en wat de donkere hoekjes zijn. De tweede stap is dat je per ruimte de activiteit aangeeft en welk licht daarvoor nodig is. Bij stap 3 draait het om het plaatsen van de basisverlichting in de verschillende ruimtes. Let op waar dingen missen of waar eventueel nog sfeerverlichting geplaatst kan worden. Dat brengt ons bij stap 4: het plaatsen van sfeerverlichting. Je kan een ruimte echt opfleuren door sfeerverlichting aan te brengen. Als dit allemaal opgenomen is in je lichtplan, heb je het doel van het lichtplan bereikt.