chemische ankers, wat zijn dat eigenlijk? Chemische ankers dienen, zoals de naam al suggereert, als een verankering. Deze chemische verankering bestaat uit twee onderdelen. Het ene onderdeel is een hars en het andere onderdeel is een verharder. Als deze onderdelen nog zacht zijn kun je bijvoorbeeld een schroef erin draaien. Door de verharder zal dit gaan stollen en zal de schroef extra stevig blijven zitten. Deze schroef is dan verankerd en zal een sterkere verbinding vormen met de omgeving. Deze verankering zorgt ervoor dat de verbinding aan veel grotere krachten blootgesteld kan worden. Voorbeelden van deze krachten zijn trekkrachten en schuifkrachten.
Wat je nodig hebt
Nu duidelijk is wat een chemisch anker precies is, is het natuurlijk de vraag hoe je zo’n chemisch anker kan gebruiken. Allereerst is het belangrijk om te inventariseren of je alle benodigdheden hebt. Deze benodigdheden zijn een boormachine inclusief boor, een kitpistool, de gemixte componenten van een chemisch anker en een borstel of stofzuiger. Omdat er zoveel soorten chemische ankers zijn, is het belangrijk dat je van tevoren wel een goed chemisch anker kiest. Belangrijk is om hierbij erop te letten of het gebruikt kan worden op zowel droge als vochtige materialen.
Het stappenplan
Als alles aanwezig is, inclusief het juiste chemische anker, dan kan je echt beginnen. Als eerste stap zul je een gat moeten boren met de boormachine. Zonder gat is het namelijk lastig om iets te verankeren. Als er een gat in de muur is gemaakt, moet je deze eerst schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Hiermee kun je het gat gruis-vrij maken. De volgende stap is met behulp van het kitpistool het aanbrengen van de chemische verankering. Dit doe je tot het gat ongeveer tot vijfenzeventig procent gevuld is. Dan draai je, als het nog zacht is, de schroef of ander onderdeel in de muur. Dan is het alleen nog een kwestie van wachten. Dit wachten is wel erg belangrijk, want als het nog niet is uitgehard, zal de draagkracht erg laag zijn en is er een grote kans dat het zal mislukken.